Till toppen av sidan
Nav

Service av luftvärmepump

Din luftvärmepump behöver servas inom två-tre år.

Läs mer

Luft-luftvärmepump!

Är du intresserad av en luftvärmepump? Både privatekonomin och miljön ska tas i beaktande då vi gör våra val för uppvärmning. Luftvärmepumparna har både blivit billigare och bättre. Samt att det är en investering som betalar sig relativt snabbt.

Hur fungerar en luft-luftvärmepump?

Värmepumpar fungerar på samma sätt som ett kylskåp, fast man använder andra “sidan”. I kylskåpet pumpas värme inifrån skåpet och avger den på baksidan. En luft-luftvärmepump pumpar värme ur utomhusluften och avger värmen till inomhusluften istället. För varje kWh el som används för att driva en luft-luftvärmepump får man normalt ut cirka tre-fyra kWh värme till huset.

När är en luftvärmepump ett bra alternativ?

En luftvärmepump är ett bra alternativ för hushåll som vill ha ett komplement till direktverkande el och som inte har en alltför stor energiförbrukning. En luft-luftvärmepump fungerar bäst i hus med en öppen planlösning eftersom tanken är att rumsluften ska transportera värmen till olika delar av huset.

Vilka är fördelarna med en luftvärmepump?

Luft finns överallt och är gratis! Man behöver varken borra i marken eller ha en stor tomt för att kunna utnyttja fördelarna med en luft/luftvärmepump. En luft/luftvärmepump kan komplettera direktverkande el eller en braskamin. Relativt enkel installation av ackrediterad installatör, värmepumpen kräver regelbunden filterrengöring. Den kontinuerlig renar inomhusluften. Varma dagar kan luft-luftvärmepumpen även kyla huset.

Finns det några nackdelar?

Luft-luftvärmepumpen kan utnyttja energin i uteluften ner till cirka -20-30° C. Köldmediet R410A klarar drift ner till 30° C. Vid lägre utomhustemperaturer behövs även el-, olje- pellets- eller vedeldning för att klara av uppvärmningen. Notera att kondensvatten som bildas i utomhusdelen måste ledas bort på ett bra sätt.

Vad bör jag tänka på inför ett köp?

Det finns ett stort utbud av luftvärmepumpar på marknaden, viktigt är att värmepumpen är anpassad för vårt svenska klimat. Analysera ditt hus innan du köper en luft-luftvärmepump så att får rätt dimension och placering. Värmepumpen måste installeras av en certifierad installatör.

Är det lönsamt?

Tanken med att installera luftvärmepump är naturligtvis att sänka sina energikostnader. Uppskattningsvis kan den totala elanvändningen i ett elvärmt hus minska 6-10 000 kWh. En kalkyl bör dock göras för varje enskilt hus eftersom förutsättningarna är så olika vad gäller till exempel klimat och husets energiförbrukning.

Hur mycket kostar en luft-luftvärmepump?

En luft-luftvärmepump med installation kostar mellan: 15 000 till 45 000 kronor beroende på modell och hur många inomhusdelar man behöver.

Din luftvärmepump behöver servas inom två-tre år.

Läs mer